Як розігнати процесор ноутбука, не пошкодивши його компоненти

Категорії

Навіщо взагалі розганяти мікропроцесор ноутбука? Зазвичай це потрібно для підвищення продуктивності CPU при виконанні ресурсомістких завдань, таких як рендеринг зображень або перекодування відео.

У сучасні процесори вже закладено можливість автоматичного розгону: Turbo Boost у Intel (з 8-го покоління) та Precision Boost у AMD (з покоління Ryzen). Якщо ваш CPU її не підтримує, значить ноутбук занадто старий і йому дійсно не завадить додати продуктивності.

Проте за розгін доводиться платити, бо він значно збільшує тепловиділення процесора. А це може призвести до перегріву та виходу з ладу чипсету системної плати.

Як можна розігнати процесор?
Не кожний ноутбук дозволить збільшити частоту процесора. Як правило, розгону найкраще піддаються ігрові моделі та продуктивні пристрої топкласу. Несправедливо, та факт.

Усі виробники процесорів надають посібники з розгону своїх CPU. Ознайомтеся з ними до того, як почнете проводити оверклокінгу.

Розбираємо три способи розгону.

Розгін через BIOS
Відразу після запуску ноутбука перейдіть в BIOS, натиснувши кнопку Del, F1, F3 або F8, перш ніж пристрій почне цикл завантаження. Перейдіть на сторінку налаштувань CPU, увімкніть CPU Host Clock Controller та збільште частоту приблизно на 5%. Збережіть установки, перезавантажте ноутбук і перевірте стабільність його роботи. Якщо все гаразд, повторіть процес, доки досягнете 20%. Збільшувати частоту вдвічі зовсім необов'язково: це може призвести до перегріву компонентів системної плати.

Увага: деякі виробники ноутбуків, такі як HP та Dell, не дозволяють вносити зміни до налаштувань CPU для захисту елементної бази пристрою. В такому разі вам знадобиться інший метод.

Програмний розгін
Якщо у вас старий ноутбук, можна використовувати для підвищення частоти утиліту SetFSB. Для її роботи знадобиться номер чіпа фазове автопідстроювання частоти (або PLL/Phase Locked Loop).

У випадку ноутбуків на базі процесорів Intel можна використовувати утиліту Intel Extreme Tuning Utility. І в цій же утиліті провести стрес-тест для перевірки роботи ноутбука на стабільність після розгону процесора.

Для розгону процесорів AMD рекомендується використовувати фірмову утиліту AMD Ryzen Master (для нових CPU) або AMD Overdrive (для старих CPU). Майте на увазі, що остання програма більше не підтримується виробником, тому завантажити її з офіційного сайту не вийде.

Автоматичний розгін
У ноутбуках із сучасними процесорами Intel та AMD розганяти процесор не особливо доцільно, тому що виробники вже розв'язали це питання за вас. Так, Intel з 8-го покоління CPU пропонує технологію прискорення Turbo Boost, AMD - Precision Boost на процесорах Ryzen (у старіших процесорів режим авторозгону називається Turbo Core). Ці режими включені за замовчуванням, а принцип їх роботи однаковий: вони динамічно регулюють продуктивність процесора і збільшують частоту ядер, коли операційній системі та ноутбуку необхідно максимум обчислювальної потужності для виконання вимогливих завдань.

В ідеалі для розігнаного ноутбука варто купити охолодну підставку. І встановити на неї пристрій зі знятою задньою кришкою для більш ефективного обдування компонентів. Також можна поекспериментувати із кастомними системами водяного охолодження (СВО) та модернізацією поточної системи тепловідведення. Як правило, вони складаються з процесорного кулера та каскаду мідних трубок радіатора. Щоправда, для цього будуть потрібні навички інженерного проєктування та розуміння тонкощів роботи самих систем охолодження.

Якщо вам критично не вистачає потужності, найкращим рішенням стане покупка нового, більш продуктивного ноутбука.

( 1 )
Рекомендовані товари
Швидке замовлення

Процесор Intel Core i9-11900F

Висока тактова частота до 5,2 ГГц і 8 ядер з 16 потоками безперебійно працюють разом, що робить конкурентний ігровий процес і створює більш приємні мультимедійні матеріали. Отримайте високу частоту кадрів і низьку затримку, щоб зробити трансляцію, ігри та редагування веселішими. Завдяки розширеним функціям і підтримці найновіших технологічних платформ, з процесором Intel Core i9-11900F 11-го покоління ви можете грати та творити так, як забажаєте.

Швидке замовлення

Intel Core i9-12900KF

Зустрічайте настільні процесори Intel Core 12-го покоління, створені для ігор наступного покоління. Безкомпромісні ігри та багатозадачність забезпечені гібридною та ефективнішою архітектурою розблокованого процесора Intel Core i9-12900KF з використанням двох типів ядер: 8 високопродуктивних (Performance Core) і 8 енергозберігаючих (Efficient Core).

Швидке замовлення

Intel Core i9-12900K

Зустрічайте настільні процесори Intel Core 12-го покоління, створені для ігор наступного покоління. Безкомпромісні ігри та багатозадачність забезпечені гібридною та ефективнішою архітектурою розблокованого процесора Intel Core i9-12900K з використанням двох типів ядер: 8 високопродуктивних (Performance Core) і 8 енергозберігаючих (Efficient Core).

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
100% гарантія якості
100% гарантія якості
14 днів на повернення товару
14 днів на повернення товару
Доставка по місту Львів,
Доставка по місту Львів,
Самовивіз з офісу
Самовивіз з офісу